miercuri, 23 septembrie 2009

Viitor de aur tara noastra are!

Am intrat la doctorat - stiu, stiu, tocilara naibii, piloaso s.a.m.d, s.a.m.d. Dom'le, imi pare rau pentru cei care se vor simti "jicniti" de postul asta, da' scoala romaneasca da acestei tari ingrijorator de multe loaze care ajung la nivel ingrijorator de inalt - academic, ma refer, ele loaze fiind, cum ar veni.

Ca sa n-avem vorbe la proces, loaze in DEEA (Dictionarul Enciclopedic si Explicativ Adelscian) inseamna oameni care ajung la varste deloc fragede - hai un 25-30 de ani - sa aiba doua facultati, 3 mastere si sa intre la doctorat cu bursa, ei nestiind vorbi corect romaneste. Nu mai spun, desigur, de carierele de succes prin Senat, ministere, firme de consultanta si agentii de piar. Nu mai spun, desigur, de impotenta lingvistico-sinaptica de a realiza simple legaturi cauzale, de a diferentia ipoteza de concluzie, de a sti ce-i ala studiu de caz si analiza comparativa.

"Am decat 20 de carti in bibliografie", "Ca si specialist, cred ca...", "Nu am auzit de corpus de analiza, la noi se spunea altfel", "Deci, permiteti-mi sa ma prezint" - iata cateva felii delicioase din coliva invatamantului romanesc. Bomboana de pe coliva este ca intelectualii astia or sa si predea - e obligatoriu la doctorat - notiuni pe care nu le stapanesc, intr-o limba pe care ei nu o stapanesc.

Iar daca mergeti intr-o scoala generala, la o clasa a 6-a, sa zicem, nu mai traiti pana la doctorat - va sinucideti gramatical, lexical si cultural acoalea, pi loc, sa scapati de chin.

Ce limba si vocabularu' ma-sii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu